Tarta z truskawkami z serkiem mascarpone

Tarta z truskawkami z serkiem mascarpone

Często zastanawiacie się, co będzie szybkim, łatwym i smacznym deserem, który zawsze się udaje i efektowanie wygląda? Odpowiedź brzmi – tarta z truskawkami z serkiem mascarpone! Ma pyszną, kremową i bogatą konsystencję, a serek mascarpone świetnie komponuje się z truskawkami. Lubię piec tarty owocowe pewnie dlatego, że łatwo puścić tu wodze fantazji i przygotować ją za każdym razem inaczej, wykorzystując to co mamy w ogrodzie albo po wizycie na lokalnym targu. Truskawki są owocami sezonowymi, dlatego szczególnie polecam z nich korzystać kiedy tylko trwa na nie sezon. Tarta z truskawkami z serkiem mascarpone będzie idealnym wyborem. A do tego jasny spód z tego przepisu można komponować dowolnie z każdym kremem i różnymi owocami. A więc do dzieła!

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko „zerówka”
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Nadzienie:

  • 300 g truskawek
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • Gorzka czekolada do dekoracji.

Czas pieczenia spodu: 15 minut

Temperatura: 180 st. C

Przygotowanie:

  1. Należy zacząć od przygotowania spodu do tarty. Mąkę przesiać do miski i dodać posiekane dosyć drobno zimne masło. Ja używam płaskiego mieszadła do miksera, ale jeśli wyrabia się ręcznie należy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie – trzeba wyrobić ciasto szybko, aby nie ogrzało się od rąk. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ręcznie. Ciasto formujemy w kulę (gładka konsystencja) i chowamy do lodówki na 15 – 20 minut.
  2. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować. Nasmarowaną i oprószoną mąką formę wyłożyć ciastem, a brzegi odciąć.
  3. Wstawić formę do piekarnika i piec około 15 – 20 minut w temperaturze 180 st. C. Należy kontrolować czas, aby nie spiekło się za mocno.
  4. Po upieczeniu spód od tarty należy wyjąć i ostudzić.
  5. Śmietankę 30% należy ubić, a następnie dodać do niej serek mascarpone i cukier puder. Masy nie powinno się wyrabiać zbyt długo. Mascarpone nie lubi ubijania.
  6. Wyłożyć masę na spód tarty, udekorować truskawkami. Można posypać gorzką czekoladą.

Smacznego!

Zobacz też: Krucha tarta z rabarbarem



1 thought on “Tarta z truskawkami z serkiem mascarpone”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *