Tarta z borówkami i masłem orzechowym

Tarta z borówkami i masłem orzechowym

Lato już w pełni i z tego powodu kuchnię przepełniają wspaniałe smaki i aromaty. Trwa obecnie sezon na borówkę amerykańską i grzechem byłoby nie wykorzystać jej do przygotowania tej pysznej tarty na spodzie z maślanego, kruchego ciasta. Tarta z borówkami i masłem orzechowym na pewno ucieszy wszystkich łasuchów po niedzielnym obiedzie. W tym przepisie warto zwrócić uwagę na masło orzechowe, które jest zdrowe (o ile jest zrobione w 100% z orzechów i nie zawiera dodatku oleju palmowego – warto czytać skład!), a jednocześnie swoim słonym posmakiem bardzo przyjemnie przełamuje słodycz i miękkość śmietanki z serkiem mascarpone. To co zagości dzisiaj na stole? Może właśnie tarta z borówkami i masłem orzechowym?

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko „zerówka”
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Wierzch:

  • 200 g borówek
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 2 duże łyżki masła orzechowegio

Czas pieczenia spodu: 15-18 minut

Temperatura: 180 st. C

Przygotowanie:

  1. Należy zacząć od przygotowania spodu do tarty. Mąkę przesiać do miski i dodać posiekane dosyć drobno zimne masło. Ja używam płaskiego mieszadła do miksera, ale jeśli wyrabia się ręcznie należy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie – trzeba wyrobić ciasto szybko, aby nie ogrzało się od rąk. Następnie dodajemy jajko, cukier puder i zagniatamy ręcznie.
  2. Ciasto formujemy w kulę (gładka konsystencja) i chowamy do lodówki na 15 – 20 minut.
  3. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować. Nasmarowaną i oprószoną mąką formę wyłożyć ciastem, a brzegi odciąć.
  4. Wstawić formę do piekarnika i piec około 15 – 20 minut w temperaturze 180 st. C. Należy kontrolować czas, aby nie spiekło się za mocno.
  5. Po upieczeniu spód od tarty należy wyjąć i ostudzić.
  6. Śmietankę 30% należy ubić, a następnie dodać do niej serek mascarpone i cukier puder. Masy nie powinno się wyrabiać zbyt długo. Mascarpone nie lubi ubijania.
  7. Spód tarty posmarować grubą warstwą masła orzechowego.
  8. Wyłożyć masę na spód tarty, udekorować borówkami amerykańskimi. Można posypać cukrem pudrem i położyć listek mięty.

Smacznego!

tarta z borówkami

Zobacz też: Tarta z truskawkami z serkiem mascarpone



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *