Szybkie bułeczki na śniadanie

Szybkie bułeczki na śniadanie

Jeśli szukacie alternatywy dla sklepowych produktów, musicie koniecznie wypróbować przepis na szybkie bułeczki na śniadanie. Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmie około 30 – 40 minut, uwzględniając już czas pieczenia. Bułeczki nie wymagają wyrastania. Pięknie wyrosną już w piekarniku i najważniejsze, że… Są takie pyszne!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • ziarenka do posypania
  • mleko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

  1. Rozkrusz drożdże, wsyp je do miseczki i zalej odrobiną ciepłego mleka. Dodaj cukier i zostaw do wyrośnięcia.
  2. Przesiej suche składniki do miski i dodaj sól, cukier, miód, mleko i oliwę. Dodaj zaczyn i trochę wody.
  3. Wyrabiaj ciasto (ja używam miksera z hakiem), aż będzie sprężystą i jednolitą kulą. W miarę wyrabiania dodawaj wodę, aby uzyskać dobrą konsystencję.
  4. Następnie z ciasta uformuj wałek i potnij go na kawałki. Można też uformować okrągłe bułeczki.
  5. Posmaruj mlekiem i posyp ulubionymi ziarenkami.
  6. Piecz około 20 – 25 minut w temperaturze 200 st C, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
  7. Po upieczeniu ostudź przez kilka minut.

Smacznego!

 

Zobacz też: Ciasto na pizzę z ziołami prowansalskimi



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *