Szakszuka zapiekana z cukinią 

Szakszuka zapiekana z cukinią 

Czas na śniadanie mistrzów! Szakszuka lub oryginalnie shakshouka to śniadaniowe danie pochodzące z kuchni izraelskiej, ale jest obecne także w kuchni arabskiej. Ja pokochałam je od pierwszego wejrzenia, dlatego szakszuka zapiekana z cukinią często gości na moim stole w weekendowe leniwe poranki. Połączenie pomidorów i jajek jest strzałem w dziesiątkę, a do tego ten wspaniały zapach ziół… Jestem przekonana, że szakszuka zapiekana z cukinią będzie stanowić świetną alternatywę dla klasycznej jajecznicy.

Składniki:

  • 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała papryczka chilli
  • 4 jajka „zerówki”
  • biała cebula
  • mała cukinia
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • listki kolendry

Czas pieczenia: 10 minut

Temperatura: 180 st. C

Przygotowanie:

  1. Cukinię pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić warzywa oraz czosnek. Lekko podsmażyć i dodać pomidory z puszki.
  2. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy wcześniej obrać je ze skórki. W tym celu należy je naciąć i sparzyć, a skórka powinna łatwo odejść. Pomidory pokroić w kostkę.
  3. Patelnię przykryć pokrywką i dusić warzywa przez kilka minut aż zmiękną. Dodać przyprawy.
  4. Sos pomidorowy przełożyć do naczynia do zapiekania i wygładzić wierzch.
  5. W sosie zrobić wgłębienie dużą łyżką a następnie wbić jajko do miseczki. Jajko przelać do uformowanego dołka. Wbijać w ten sposób jajka jedno po drugim.
  6. Naczynie wstawić do piekarnika i zapiekać około 10 minut, w zależności od tego jak bardzo ścięte jajka lubimy.
  7. Posypać listkami kolendry i świeżo mielonym pieprzem.
  8. Podawać z bagietką lub chlebem z masłem.

Smacznego!

Szakszuka zapiekana z cukinią 

Zobacz też: Sphagetti alla carbonara