Sernik z malinami 

Sernik z malinami 

Od dziecka nie lubiłam sernika i zawsze omijałam go szerokim łukiem. A teraz przyszedł taki czas, że nadrabiam zaległości i z wielką ochotą testuję przepisy na serniki, które zmiatają z nóg. Ten sernik z malinami jest właśnie taki – wilgotny, kremowy, doskonale przełamany smakiem malin. Zwykle przygotowywałam serniki z twarogu, który mieliłam samodzielnie, aby mieć pełną kontrolę nad tym, jakich składników używam. Ostatnio jednak, aby ułatwić sobie pieczenie, zaczęłam testować zmielone sery z wiaderek. Bardzo usprawniają pracę i oszczędzają mycia co najmniej młynka i miski. Mam swoje typy co do twarogów, ale ostatnio natknęłam się na ranking twarogów: kliknj tutaj.

Mój ulubiony twaróg jest oceniony 10/10. Przypadek? 🙂 Nie przetestowałam jeszcze wszystkich serów z tej listy, ale co do większości typów trudno się nie zgodzić. Mając już tą wiedzę, nie pozostaje nic innego jak podwinąć rękawy i ruszyć do kuchni.

To jak, macie ochotę na niedzielny sernik z malinami?

Składniki:

  • 1 kg dobrze zmielonego twarogu (lub z wiaderka)
  • 3 jajka „zerówki”
  • 230 g herbatników
  • 120 g masła
  • 200 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 g malin
  • 1 łyżeczka żelatyny

Czas pieczenia: 40 minut

Temperatura: 180 st. C

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Następnie pokrusz herbatniki w malakserze lub ręcznie, aby uzyskać okruchy. Dodaj do nich rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj.
  2. Formę natrzyj masłem i oprósz mąką. Jeśli używasz tortownicy, wyściel dno papierem do pieczenia. Wyłóż równomiernie herbatniki połączone z masłem, lekko uklep.
  3. Do misy miksera wrzuć twaróg, następnie mieszając dodaj po koleji cukier, jajka, mąkę i ekstrakt waniliowy.
  4. Na małej patelni podsmaż 80 g malin z łyżką cukru, aż masa zacznie leciutko bulgotać.
  5. Do tortownicy (lub formy) na herbatniki wyłóż połowę serowej masy. Następnie ułóż na niej maliny z patelni i przykryj drugą częścią sera. Wygładź powierzchnię szpatułką i włóż do piekarnika. Przez 10 minut piecz w temperaturze 180 st. C, a następnie obniż temperaturę do 100 st. C i piecz przez kolejne 30 minut.
  6. Po upieczeniu sernik należy ostudzić i ochłodzić w lodówce.
  7. Po schłodzeniu przygotować malinowy wierzch sernika – na patelni lekko podsmażyć resztę malin z cukrem i rozpuszczoną łyżeczką żelatyny. Maliny ostudzić, wyłożyć na górę sernika i znów odstawić do lodówki. Powinno się chłodzić około 2 godzin.

Smacznego!

sernik z malinami

Zobacz też: Krucha tarta z rabarbarem



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *