Sałatka z kozim serem i karmelizowaną gruszką

Sałatka z kozim serem i karmelizowaną gruszką

Dzisiaj w mojej kuchni mam coś specjalnego dla fanów lekkich sałatek o wyrazistym smaku. Sałatka z kozim serem i karmelizowaną gruszką, quinoa i balsamico będzie dobrym wyborem na pyszną i szybką kolację lub na przystawkę, a przy okazji nie przysporzy żadnych zbędnych kalorii. Quinoa tak naprawdę nie jest zaliczana do zbóż, raczej do pseudozbóż, podobnie jak gryka i amarantus. Jej powłoka ma dosyć gorzkawy posmak (ten związek chemiczny to saponina) i aby się go pozbyć, wystarczy przepłukać quinoę w zimnej wodzie. Warto dodać ją do sałatki, bo jest bardzo bogatym źródłem różnych składników odżywczych – zawiera dużo białka, magnezu, wapnia i żelaza, a do tego jest pozbawiona glutenu. Kolejną jej zaletą jest to, że ciekawie wygląda na talerzu, bo podczas gotowania pojawiają się przy ziarenkach małe ogonki (kiełki).

Dajcie znać, czy sałatka z kozim serem i karmelizowaną gruszką przypadła Wam do gustu.

Składniki:

  • roszponka (lub mix sałat)
  • quinoa (komosa ryżowa)
  • karmelizowana gruszka
  • orzechy włoskie lub pekan
  • 4 twarde gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • balsamico

 

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotuj karmelizowane gruszki. Gruszki pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne a następnie pokrój na ósemki.
  2. Na patelni rozgrzej masło, połóż gruszki i posyp cukrem. Smaż i mieszaj kilka minut, aż gruszki będą szkliste, ale rozpadające. Patelnię zdejmij z ognia i ostudź. Jeśli gruszki będą zbyt gorące, wówczas zielenina w sałatce zwiędnie.
  3. Ugotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu. Aby miała łagodniejszy smak warto ją kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie. Ostudzić.
  4. W misce wymieszaj dokładnie roszponkę lub sałatę skropioną balsamico, a następnie przełóż na talerz. Kozi ser podziel na mniejsze kawałki i rozsyp, a na nim ułóż karmelizowane gruszki. Posyp posiekanymi orzechami i polej balsamico.

Smacznego!

 

Zobacz też: Sałatka włoska z makaronem i suszonymi pomidorami



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *