Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Co prawda do jesieni jeszcze daleko, ale czasem po prostu przychodzi taki moment, że trzeba zrobić racuchy z jabłkami i już. Najpyszniejszy powrót do smaków dzieciństwa, który kojarzy mi się z bieganiem między jabłoniami i patrzeniem na klucz żurawi.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 26 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml mleka
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • cynamon
  • olej do smażenia
  • 4 jabłka

Przygotowanie:

  1. Przygotować zaczyn z drożdży jak na drożdżówkę. Kiedy drożdże ruszą dodać je do miski z przesianą mąką.
  2. Jajka ubić z masłem, mlekiem i szczyptą soli.
  3. Wszystkie składniki energicznie ubić trzepaczką albo robotem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce.
  4. Do wyrośniętego dodać jabłka pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką ciasto. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
  6. Jeszcze ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.

Smacznego!

Zobacz też: Klasyczne brownie



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *