Rabarbarowo – truskawkowe ciasto z kruszonki

Rabarbarowo – truskawkowe ciasto z kruszonki

Sezon rabarbarowo – truskawkowy już w pełni, a ja mam dla Was nowy, obłędnie pyszny przepis na ciasto skomponowane z tych dwóch składników. Rabarbarowo – truskawkowe ciasto z kruszonki ma idealny balans smaków słodkiego i kwaśnego, jest lekko chrupiące a nadzienie rozpływa się w ustach. Idealnie smakuje z gałką lodów waniliowych. Pyszności! A do tego jest zrobione z samych zdrowych składników, takich jak płatki owsiane i żytnie. W tym sezonie każdy powinien spróbować kawałek tego ciasta chociaż raz i jestem święcie przekonana, że będzie chciał do niego wracać.

Zobacz też: 10 porad jak upiec idealne ciasto

Składniki:

  • 180 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków żytnich
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła (roztopionego)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 300 g umytych i pokrojonych truskawek
  • 250 g umytego, obranego i pokrojonego w małe kawałki rabarbaru
  • 70 g cukru trzcinowego
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • łyżeczka soku z cytryny

Czas pieczenia: 45 minut

Temperatura: 180 st. C

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik, a następnie przygotuj formę do pieczenia i natrzyj ją tłuszczem. Ja użyłam tortownicy, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
  2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. Następnie dodaj płatki żytnie, owsiane, cukier i znów dokładnie wymieszaj.
  3. Do roztopionego masła dodaj wanilię a następnie dodaj do miski z mąką i płatkami. Mieszaj szpatułką, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Do formy włóż 2/3 i lekko uklep.
  4. Do średniej miski dodaj rabarbar, truskawki, skrop sokiem z cytryny i dodaj skrobię kukurydzianą. Przełóż do formy, rozprowadzając równomiernie.
  5. Górę przykryj resztą płatkowej mieszanki.
  6. Piecz do momentu aż ciasto będzie złociste, a nadzienie będzie wrzeć (będzie widać bąbelki). Zajmie to około 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.
  7. Ciasto należy ostudzić i pokroić w kawałki. Rabarbarowo – truskawkowe ciasto z kruszonki doskonale smakuje z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!

Zobacz też: Krucha tarta z rabarbarem



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *