Mango lassi – koktajl na bazie jogurtu

Mango lassi – koktajl na bazie jogurtu

Mango lassi to indyjski napój z mango na bazie jogurtu. W zależności od tego, jak słodkie jest nasze mango można go dodatkowo dosłodzić miodem lub łyżeczką cykru (ewentulanie ksylitolu). Smakuje niebiańsko i zapewnia pyszne orzeźwienie w ciepłe dni. Lassi to generalnie rodzaj napoju oparty na jogurcie, wodzie, przyprawach i owocu – w tym przepisie jest to mango. Czytając na temat jego tradycji można dojść do informacji, że lassi z dodatkiem kurkumy  jest wykorzystywany jako lekarstwo w stanach zapalnych żołądka i jelit i jego właściwości są nieocenione. W oryginalnych przepisach dodaje się wodę różaną, co dodatkowo wzbogaca smak. Mango lassi to świetny dodatek do lekkiego obiadu, ale także będzie doskonałym pomysłem na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 kubek gęstego jogurtu
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • kardamon
  • syrop klonowy

Przygotowanie:

  1. Mango obrać ze skórki, wykroić pestkę i miąższ wrzucić do blendera.
  2. Dodać jogurt, syrop klonowy, wodę, kardamon i dokładnie wszystko zmiksować.
  3. Przelać do szklanek i podawać.

Smacznego!

 

mango lassi

 

Zobacz też: Sałatka z pieczonymi burakami i fetą



7 thoughts on “Mango lassi – koktajl na bazie jogurtu”

Pozostaw odpowiedź Sylwia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *