Krucha tarta z rabarbarem

Krucha tarta z rabarbarem

Kiedy tylko na targu pojawiają się długie czerwone łodygi, oznacza to, że lato już blisko i lada moment na stole pojawi się krucha tarta z rabarbarem. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do czerwca, ale można go już czasem spotkać w sklepach późną zimą. Rabarbar (który jest klasyfikowany jako warzywo) jest nie tylko smacznym nadzieniem do ciast i deserów, ale też zdecydowanie wyróżnia się swoimi pro zdrowotnymi właściwościami. Zawsze doskonale smakuje, jeśli jego kwaskowatość przełamiemy nutą słodkości – cukrem lub miodem.

Krucha tarta z rabarbarem może być przygotowana dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed podaniem wystarczy wyjąć ją trochę wcześniej i ogrzać do temperatury pokojowej i oprószyć cukrem pudrem.

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej 450
  • 200 g zimnego masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 kg rabarbaru
  • 100 g cukru
  • płatki migdałowe

Czas pieczenia: 30 minut

Temperatura: 180 st. C

Przygotowanie:

  1. Obrać łodygi rabarbaru, pokroić na nieduże kawałki, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu kilka minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
  2. Z pszennej mąki, posiekanego masła i pozostałych składników zagnieść ciasto. Trzeba to zrobić szybko, aby składniki nie ogrzały się od rąk.
  3. Kulkę ciasta podzielić na dwie części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Dużą kulę ciasta rozwałkować na placek i wyłożyć nią spód tarty, wcześniej posmarowany masłem.
  5. Wyłożyć rabarbar.
  6. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i zapiekać 30 minut w temperaturze 180 st. C.
  7. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

krucha tarta z rabarbarem

Zobacz też: Rabarbarowo truskawkowe ciasto z kruszonki



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *