Klasyczne brownie

Klasyczne brownie

Jest taki jeden rodzaj słodkości, który kradnie serca wszystkim łasuchom świata. Klasyczne amerykańskie brownie to wilgotne, mocno kakaowe ciastko, które jest łatwe w przygotowaniu i idealnie pasuje do kawy. W tym przepisie najbardziej podoba mi się jego wyrazistość smaku i łatwość dzielenia się nim. Pokrojone kawałki klasyczne brownie bardzo łatwo zabrać ze sobą na wycieczkę, do szkoły, albo do pracy. A co jeśli nasze brownie spędzi zbyt dużo czasu w piekarniku i stanie się zbyt suche? Jest na to rada! Jaka? Zajrzyjcie na koniec wpisu.

Sprawdź też: 10 porad jak upiec idealne ciasto

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g kakao
  • 130 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • posiekane kostki gorzkiej czekolady

Polewa:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • łyżka miodu
  • 100 g cukru

Czas pieczenia: 20 minut

Temperatura: 180 st. C

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, przygotuj prostokątną lub kwadratową formę.
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dodać przesiane kakao, mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  3. Wymieszać składniki na gładką, gęstą masę i wyłożyć do formy.
  4. Posypać posiekaną gorzką czekoladą i lekko uklepać.
  5. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut (nie dłużej, aby nie było suche).
  6. Aby zrobić polewę wystarczy rozpuścić masło i dobrze wymieszać z resztą składników. Rozprowadzić na wierzchu ciasta, póki jest jeszcze ciepłe.

Smacznego!

PORADA: Jeśli jednak okaże się, że wasze klasyczne brownie wyszło trochę za suche, jest jeszcze szansa na to aby je uratować. Wystarczy je włożyć do pojemniczka wraz z plasterkami jabłka. Ciasto wchłonie wilgoć z jabłek i zmięknie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *