Drożdżówka z kruszonką

Drożdżówka z kruszonką

Szukasz pomysłu na coś pysznego? A może drożdżówka z kruszonką? Bo przecież każdy ma swoje niezawodne metody, aby niedzielne śniadanie zyskało odświętny charakter. Świeża drożdżówka z kruszonką upieczona według tradycyjnego, mazurskiego przepisu na pewno obudzi swoim zapachem wszystkich domowników, jeszcze przed budzikiem. Doskonale smakuje z herbatką z malinami, ciepłym mlekiem albo kakao. Rodzynki są w tym przypadku opcjonalne, bo nie każdy je lubi, ale jeśli już zamierzamy je dodać – warto je wcześniej sparzyć wrzątkiem. Będą mięciutkie i drożdżówka będzie przepyszna!

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 0,5 l mleka,
  • 10 – 12 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy
  • 100 g świeżych drożdży
  • 6-7 żółtek jaj + 1 całe
  • 1/2 szklanki tłuszczu: masło, margaryna, olej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa

Kruszonka:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • cukier wanilinowy

Czas pieczenia: 40 minut

Temperatura: 200 st. C

Przygotowanie:

  1. Przygotować zaczyn: podgrzać mleko i je ostudzić, dodać drożdże, cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać, żeby mleko nie było zbyt gorące, bo drożdże nie wyrosną. Jeśli trudno nam znaleźć wystarczająco ciepłe miejsce, można lekko nagrzać piekarnik (ja ustawiam na chwilę temperaturę 30-40 st. C i wyłączam termostat, a następnie wkładam tam naczynie z zaczynem, przykryte bawełnianą ściereczką).
  2. Rozpuścić tłuszcz i odstawić.
  3. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka utarte z cukrem i całym jajkiem.
  4. Gdy zaczyn podwoi objętość (około 15 minut) dodać do reszty składników.
  5. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki, albo jeśli używamy robota kuchennego – od haka. Wówczas dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy do uzyskania gładkiej, sprężystej konsystencji ciasta.
  6. Opcjonalnie można dodać sparzone rodzynki lub skórkę pomarańczową.
  7. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, posypać obficie kruszonką i odstawić do wyrośnięcia.
  8. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 200 st. C.
  9. Ostudzić około 1,5 h.

Smacznego!

Zobacz też: Rabarbarowo – truskawkowe ciasto z kruszonki



3 thoughts on “Drożdżówka z kruszonką”

  • Wygląda apetycznie:) ! Niestety w kwestii pieczenia jestem totalnie początkująca :/ Na swoim koncie mam tiramisu (z proszku), a ostatnio zrobiłam babkę w formie z kominem. Udała się, co nastawiło mnie nawet optymistycznie do pieczenia. Choć zdecydowanie wolę gotowanie 😉 Czytam natomiast przepisy na różne ciasta itd., bo choć nie próbuję ich sama zrobić, to widzę, że nie jest to tak trudne, jak mi się czasem wydaje 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *