Ciasto na pizzę z ziołami prowansalskimi

Ciasto na pizzę z ziołami prowansalskimi

Czy jest tu ktoś, komu pizza jest obojętna? Z dużą dozą pewności mogę stwierdzić, że takich osób ze świecą szukać. Ten przepis na ciasto na pizzę urzekł mnie tym, że już na etapie wyrastania w misce tak obłędnie pachnie, że trudno doczekać efektu końcowego. Zapach ziół prowansalskich rozchodzi się po całej kuchni i taki francuski akcent pasuje idealnie. Piekąc tą pizzę w domu warto włożyć ją już do rozgrzanego do czerwoności piekarnika, raczej na niższych poziomach. Dzięki temu ciasto na pizzę szybko się zetnie, ale się nie przypali i pizza będzie chrupiąca. Polecam też kamień do pizzy osobom, które chcą się doskonalić w tej włoskiej robocie.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 15 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • dwie łyżki ziół prowansalskich jako dodatek

Czas pieczenia: 10-12 minut

Temperatura: 250 st. C

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać drożdże i dokładnie wymieszać.
  2. Dodać oliwę, sól i cukier i wymieszać.
  3. Stopniowo dodawać wodę po jednej łyżce i powoli wyrabiać, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję.
  4. Uformować kulę, zostawić w misce i przykryć. Postawić w ciepłe miejsce, aby rosło około 20-30 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznie kilkoma ruchami, a później rozwałkować albo rozciągnąć w dłoniach, aby otrzymać spód do pizzy.
  6. Spód posmarować oliwą, sosem pomidorowym, ułożyć na nim ulubione składniki i lekko oprószyć oregano.
  7. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 10-12 minut w temperaturze 250 st. C.

Smacznego!

Zobacz też: Sphagetti alla carbonara



1 thought on “Ciasto na pizzę z ziołami prowansalskimi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *