10 porad – jak upiec idealne ciasto?

10 porad – jak upiec idealne ciasto?

 

Jak upiec idealne ciasto bez zaliczenia kuchennej wpadki? Jest to bardzo proste, jeśli pamięta się o kilku zasadach, które uchronią nas przed porażką. A wiadomo, że w kuchni nic nie motywuje tak jak pochwały i sukcesy! Zapoznaj się z tymi wskazówkami, a wszyscy będą jeść Twoje ciasta ze smakiem… a nie z życzliwości. 😉

1.       Znajdź dobry przepis i… się go trzymaj.

Pieczenie ciasta jest trochę jak lekcja chemii. Przepis na ciasto jest taką instrukcją do przygotowania eksperymentu – konkretne składniki w odpowiednich proporcjach i w określonej kolejności dadzą taki efekt, o jaki nam chodzi. Maślane ciasta uzyskują miękką i delikatną konsystencję i wilgotność, kiedy najpierw utrzemy tłuszcz z cukrem, dodamy jajka, a następnie stopniowo będziemy dodawać suche składniki wraz z mlekiem lub maślanką. Biszkopty i puszyste ciasta przygotowuje się ubijając całe jajka lub tylko ich białka (w zależności od ciasta) są ubijane na sztywną pianę i wówczas łączone z resztą składników. Dzięki napowietrzeniu ciasta nadajemy mu sprężystość i elastyczność. Tak więc niezależnie od ciasta, które robisz, warto trzymać się przepisu. Opisana metoda i kolejność naprawdę mają ogromne znaczenie.

Na Almond Kitchen znajdują się tylko sprawdzone przepisy.

2.       Ogrzej składniki do temperatury pokojowej.

Większość przepisów wymaga ogrzania składników do temperatury pokojowej. Nie da się ładnie ubić zimnego masła i nadać mu gładkiej puszystej konsystencji. Z kolei zimne jajka nie chcą się łączyć z ciastem. Nie na to masz czasu? Spróbuj nakryć masło gorącą szklaną miską, a jajka zanurzyć w ciepłej wodzie. Wyjątkiem jest kruche ciasto, gdzie rzeczywiście masło powinno być zimne, ale powinno to być wskazane w przepisie.

3.       Dokładnie dobierz i odmierz składniki.

To, jakiej używasz mąki ma niebagatelne znaczenie. Różne rodzaje mąki zawierają różną ilość białka – a im więcej białka, tym więcej glutenu. Innej mąki używa się do pieczenia biszkoptowych ciast, innej do chleba a jeszcze innej do pizzy (włoska farina zero). Jeśli jeszcze nie masz kuchennej wagi, to najwyższy czas aby ją kupić. Ważenie jest jedyną poprawną metodą, aby odmierzyć potrzebną ilość mąki. W zależności od tego jak mąka jest zapakowana, napowietrzona i czy jest przesiana – może się okazać, że użyliśmy podwójnej ilości.

4.       Przesiej wszystkie suche składniki, napowietrzaj ciasto.

Dodaj do ciasta tak dużo powietrza, jak tylko się da! Miękkie masło i cukier należy miksować aż do uzyskania jednolitej i lekkiej konsystencji, co zaprocentuje na koniec. Mąka powinna być przesiana, aby uniknąć grudek i zanieczyszczeń

5.       Rozgrzej piekarnik wcześniej.

Wkładanie ciasta do zimnego piekarnika sprawi, że ciasto nie urośnie tak jakbyśmy tego oczekiwali. To chyba najłatwiejszy sposób na upieczenie zakalca.

6.       Używaj termometru do pieczenia.

Aby zapobiec temu, że ciasto będzie niedopieczone lub przesuszone, najlepiej używaj termometru do pieczenia. Jest to najpewniejszy sposób, aby ustawić ją na odpowiednim poziomie, ponieważ nie wszystkie piekarniki są odpowiednio skalibrowane i często zdarzają się odchylenia. Ponadto, umieść ciasto na środkowym poziomie – jeśli będzie za wysoko, wierzch ciasta szybko zbrązowieje.

7.       Nie zwlekaj z włożeniem ciasta do piekarnika.

Drożdże i proszek do pieczenia zaczynają pracować już od pierwszego kontaktu z mokrymi produktami. O ile w przypadku drożdży trzeba im dać trochę czasu, to w przypadku proszku do pieczenia należy je umieścić w piekarniku jak tylko ciasto będzie gotowe. Delikatnie zamykaj piekarnik, aby uniknąć w nim szybkiego ruchu rozgrzanego powietrza. Upewnij się też, że piekarnik jest dobrze zamknięty.

8.       Pilnuj czasu pieczenia.

Aby sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone wystarczy lekko nacisnąć jego środek. Jeśli się odkształca jest to znak, że już jest gotowe. Inną metodą jest sprawdzenie za pomocą drewnianego patyczka. Wbijamy go w ciasto, a po wyjęciu powinien być suchy i czysty. Jeżeli będziemy piec zbyt długo, z piekarnika wyjmiemy skałę.

9.       Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.

Od momentu umieszczenia ciasta w piekarniku – pod żadnym pozorem nie należy go otwierać! Jeśli zimne powietrze dostanie się do środka, prawdopodobieństwo, że ciasto opadnie jest bardzo wysokie. Podobnie, wkładając ciasto do piekarnika trzeba to zrobić sprawnie, aby nie wypuścić rozgrzanego powietrza i nie obniżyć temperatury.

10.       Ostudź ciasto.

Po upieczeniu ciasto powinno ostygnąć i dopiero wtedy należy je wyjąć z formy podważając lekko silikonową lub drewnianą łopatką. Nie trzymaj ciasta w piekarniku, bo wyschnie! Poza tym w kuchni jest na pewno kilka innych chłodniejszych miejsc, w których szybciej ostygnie.